CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

Op maandag 21 augustus zijn we vertrokken richting Hongarije voor de CoreComm Balaton Solar Boat Challenge. Waar we de volgende dag vroeg in de ochtend zijn aangekomen na een lange reis. Al daar zijn we begonnen met het inbouwen van alle systemen die we vooraf uit de boot hebben gehaald om ze te beschermen tegen de hobbelige reis. Toen alles ingebouwd was hebben we wat checks en testen gedaan om de werking te verifiëren waarna we de technische keuring hebben gedaan en die zonder opmerking hebben behaald. Daarna zijn we met de boot in het water gegaan om het vleugel systeem te testen en de afstelling te tunen.

Tijdens het testen ondervonden we problemen met de achtervleugel ophanging die steeds afbrak. Dit hebben we ter plekke snel kunnen repareren. Tijdens de pilot briefing die avond kregen we de afstanden van de race door die iets langer bleken te zijn dan wij vooraf hadden gehoord. Dit zorgde er helaas voor dat we niet de lange afstand race met de vleugels konden doen omdat we dusdanig langzaam moesten varen dat de vleugels niet genoeg lift konden genereren. We zijn deze onderdelen dan snijdend gaan varen met de korte aandrijving. Tijdens de eerste dag hadden we een time trial van 58km en een slalom race. Met de time trial zijn we 2e geworden met een tijd van 3uur 32min en met de slalom 1e met een tijd van 42sec waarmee we aan het eind van de dag 1e stonden in het algemeen klassement.

De tweede dag stonden de elementen endurance en top speed op de planning. Ook hier konden we met de endurance helaas niet vliegen vanwege de lange afstand. Hier was het de bedoeling om zoveel mogelijk afstand af te leggen binnen een bepaalde tijd. Wij hebben 61,1km afgelegd in 4uur 28min waarmee we wederom 2e zijn geëindigd. Met het top speed element konden we dan eindelijk de vleugels onder de boot zetten. We hebben daar nieuwe gemeten top snelheid van 40,5 km/h behaald waarmee we op dit onderdeel de 1e plek hebben gehaald. Aan het eind van de dag konden we gelukkig nog steeds onze 1e plek in het eind klassement behouden.

De laatste race dag bestond wederom uit een lange afstandselement en een snel element. Het lange afstandselement was een Tons race waarbij er meerdere boeien op het meer liggen en elk team zelf mag kiezen welke route ze varen tussen deze boeien. Wanneer je een route tussen twee boeien hebt afgelegd wordt de afstand genoteerd en telt deze mee voor de eindstand. Het gevaarlijke is dat je beslist voor 13:00 terug in de haven moest zijn bij de finish. Haal je dat niet ben je alle afstanden kwijt en heb een DNF. Een goeie vooraf bepaalde strategie is dus heel belangrijk op dit onderdeel.

We zijn gefinisht om 12:52 met 46,44 km op de teller waarmee we dezelfde afstand hadden als Dutch Solar Boat echter waren zij 29 seconden eerder over de finish waarmee we 3e zijn geworden op dit onderdeel. Tot slot hadden we de match race. Hierbij moet je een parcour afleggen tegen een ander team in een knock out competitie. Ook op dit snelle onderdeel waren we iedereen te snel af en zijn we 1e geworden. Echter kwamen we in het eind klassement op een gedeelde 1e plek met onze grote concurrent Spectrum Solar Team. Aangezien zij de langeafstandsonderdelen van ons hadden gewonnen is de eerste plek naar hun gegaan en zijn wij 2e geworden in het eind klassement.

© WhisperPower Solar Team 2024
Ontwikkeld door Lef Creative